Често задавани

въпроси

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

1. Сайт или презентация?
2. Какво не е презентация?
3. Защо да тиражирам CD или DVD, когато вече имам WEB сайт?
4. Защо да ползвам CD или DVD, когато разполагам с книжно издание на каталога си?
5. Защо да не кача на диска .pdf на това, което е подготвено за предпечат на каталога?
6. Колко ще ми струва?
7. Какъв диск да избера за тиражиране на информация - записваем или матричен?
8. Какъв вид печат върху диск е приложим за различните количества?
9. Защо да не си купя сам дисковете от магазина и да Ви ги дам за печат?
10. Защо да не поръчам печат върху празни дискове и да си ги запиша сам?
11. Защо да ползвам 50 МВ визитна картичка, когато мога да използвам 700 МВ диск?
12. Защо стандартните дискове (120 mm) са по-евтини от визитните картички с по-малък капацитет?
13. Могат ли да се създават всякакви форми дискове?
14. Каква опаковка да избера?
15. Диск или USB-памет (флашка)?
16. Защо да избера М-Дизайн?

Ако не намерите тук отговор на въпрос, който Ви интересува, моля свържете се с нас.

Сайт или презентация?
Всъщност "или" е в повече. Единият продукт не заменя другия. Те се допълват взаимно.
Една интерактивна презентация е най-прекият път към добрия винаги актуален сайт. И ако презентацията може да се отнася само до промоция на нов продукт, сайтът може да представя дейността на една фирма в неговата цялост. Както и обратното - ако презентацията представя една компания в различните аспекти на дейността й, в сайта могат да се открият последните новости и постижения на фирмата.
Важното е всичко да работи в една посока и да води до успех...

Какво не е презентация?
Ако само подберете информацията, която Ви интересува (няколко текстови документа, малко снимки и графики, нещо в .pdf формат, друго в .doc или .jpg) и я запишете на диск, това не е презентация. Това може да служи за вътрешна информация, но далеч не носи характера на организираност, представителност и стил.

Защо да тиражирам CD или DVD, когато вече имам WEB сайт?
Не е необходимо информацията на сайта и диска да се припокриват. На диска можете да представите пълно цялата гама на Вашето производство с технически спесификации и друга информация, която не е публикувана в сайта, можете да промотирате нов продукт, да направите отчет за изминал период, да подготвите Ваш доклад за семинар или конференция... А ако се нуждаете от вече публикувана в WEB сайта Ви информация, която не е на диска, директен линк ще Ви даде възможност да ползвате и неговите ресурси. Ако Ваш клиент ползва това СD/DVD, той ще разполага с линк към сайта и е-мейла Ви и ще може да осъществи директен контакт с Вас винаги, когато пожелае.

Защо да ползвам CD или DVD, когато разполагам с книжно издание на каталога си?
Отговорете си на следните въпроси:
 • Защо да носите куфар с рекламни материали, когато можете да сложите в джоба на сакото си само едно CD/DVD с  дебелина едва 1,2 mm?
 • Защо да тиражирате огромни количества каталози (много печатници отказват да започнат работа при поръчка под 1000 бр), когато ние не поставяме ограничения в тиража? Можете да поръчате само 50 или 100... /при съществуващите форми записваеми дискове - 120 mm, mini 80 mm и ограничени количества CD визитки/
 • Защо да прелиствате и търсите нещо, когато интерактивно организирана презентация/ каталог ще Ви отведе директно до търсената позиция?

Защо да не кача на диска .pdf на това, което е подготвено за предпечат на каталога?
Не улеснявате потребителя по никакъв начин. Липсва интерактивността, която спомага за бързото достигане до търсената информация, всичко е статично, няма анимация, няма звук, няма директен контакт. Просто дублирате каталога си. Ако форматът на печатното издание не е подходящ за гледане на монитор, това допълнително затруднява потребителя при възприемането на информацията.
Атрактивно изглеждаща презентация, може да се подготви и в pdf, но това не е файлът за печат на каталога. От значение са резолюцията на екрана и отделните изображения, едрината на шрифта, както и форматът (физически размери и ориентация на екрана).  При създаването на презентация се изхожда от фактори, които са различни от тези при подготовката на книжно тяло за печат. Това неминуемо оказва влияние върху готовия продукт - било то за гледане на монитор или за печат.

Колко ще ми струва?
Цената за създаването на крайния продукт следва да се разглежда в два аспекта:
• създаване на мултимедийния продукт (презентацията)
• тиражиране (размножаване) на мултимедийния продукт на избран от клиента CD или DVD носител и опаковка към него.

Цената на мултимедийния продукт зависи от фактори като количество и вид на предоставената информация, необходимост от допълнителна техническа обработка, сложност на продукта, многоезичие, функционалности, анимация, звук (говор и/или музика), видео филми и др. Отговор на този въпрос се дава след запознаване с материалите и изискванията на клиента.

Ако предоставяте готово за тиражиране съдържание, първата позиция не е фактор в ценообразуването.
Цената на тиражирането (запис и печат върху диск) зависи на първо място от количеството на тиража. В зависимост от него ще Ви предложим подходящата технология на производство на дискове: за ниските серии - дупликация (запис) върху CD-R и DVD-R пластини в размери и капацитет според предлаганото в търговската мрежа; за серии над 500/1000 бр - репликация на CD-RОМ и DVD-RОМ /матрично произведени дискове/ в стандартни /120 mm/ или различни от стандартната пластина форми - мини диск 80 mm, електронни визитки в различни форми - овал, правоъгълник, квадрат, триъгълник или друга свободно изчертана форма /shaped CD & DVD/. Видът печат върху диска също зависи от количеството.

Изборът на опаковка също е от значение. Предлагаме както опаковки с много ниски цени, така и оригинални луксозни опаковки, които попадат в по-висок ценови клас.

Към цената за тиража се добавя и необходимостта от създаване на дизайн на диска и опаковката. Ако това е наше задължение, стойността на тази услуга следва да се добави към крайната цена.

Какъв диск да избера за тиражиране на информация - записваем или матричен?
Ако количеството е малко (под 500 бр.) производството на матрични дискове не е финансово обосновано. За такива количества се ползват записваеми дискове  (CD-R и DVD-R). На записваеми дискове могат да се тиражират и 1000 или 2000 диска, а при необходимост и повече. Разполагаме с оборудване да запишем съдържанието Ви дори за часове.
За големи тиражи разумният подход е матричното тиражиране (репликация - CD-RОМ и DVD-RОМ).

Какъв вид печат върху диск е приложим за различните количества?
Ако тиражът е в малки количества, печатът се изпълнява на записваеми CD-R и DVD-R дискове с предварително положено специално печатаемо покритие (printable surface) по технология мастилено-струен печат със защита UV лак. Това покритие е с фиксирани размери и файлът за печат трябва да бъде съобразен с тези размери. Технологията за печат е изключително добра за пълноцветно изображение тип снимка, за текстове и лога върху бяла основа, но капризна при печат на монохромна основа с малко текст и/или лого.
Препоръчваме защита на този печат върху CD-R и DVD-R с UV лак. Той допринася не само за добрата визия на крайния продукт, но и предпазва силно хигроскопичната повърхност (печатаемото покритие) от проникване в нея на влага и мръсотия от атмосферата или замърсени ръце, предпазва от надраскване и ожулване.
При по-големите серии печатът е офсет. Той е също чудесно решение за различни дизайнерски хрумвания в пълноцветни нюанси.
И двата вида печат се изпълняват по CMYK и цветове по Pantone се реализират чрез техните съответствия по CMYK.
Ако Вие подготвяте файла за печат, моля свържете се с нас, за да Ви предоставим темплейт, където са посочени основни изисквания, важни за подготовката на файла и за финалния резултат при отпечатването.
Ако ние подготвяме файл по Ваши материали, ние ще Ви предложим варианти, съобразени както с Вашите идеи, така и със специфичните изисквания за съответната технология за печат.
Разполагаме с висококачествена специалиризана техника за автоматизиран печат на дискове и се стремим да постигаме оптимални резултати, но добре подготвеният файл за печат е ключ към финалния отличен резултат.

Защо да не си купя сам дисковете от магазина и да Ви ги дам за печат?
Ако Ви изкушава идеята, че така крайният продукт ще Ви излезе по-евтин, нашият съвет е: Не го правете!
Причините за този съвет са много. Ето някои от тях:
1. Ние ще преценим според количеството тираж каква технология на производство да Ви предложим. Репликацията при големи серии излиза значително по-рентабилна.
2. Ако все пак сме се спряли на печат върху записваеми дискове, и тук има значение дали ще е разумно да се печатат дискове с печатаемо покритие по технология мастилено-струен печат със защита UV лак или небрандирани дискове по технология офсет печат.
3. Ако сериите дискове са в зоната, за която е най-рентабилно да се печатат по технология мастилено-струен печат с UV лак, от огромно значение е качеството на печатаемата повърхност. В дългогодишния си опит сме се натъквали на покрития, които не позволяват високо качество на печат - мастилата се разливат (проникват в съседните цветове) и не дават фин рисунък. Затова сме се насочили към производители, които предоставят трайно през годините високо качество на продукта. Не предлагаме дискове от нисък, среден и висок клас с цел да предлагаме различни цени. Стремим се да предлагаме винаги високо качество. А от по-евтиния носител на финала винаги излиза по-скъп продукт заради брака по време на работа.
4. Ако поръчката Ви е 200 диска, Вие получавате от нас 200 диска, независимо какъв брак е възникнал в процеса на работа.
5. И не на последно място: Калкулирате ли времето и горивото, които са Ви необходимо, за да направите Вашия маркетинг, да отидете до магазина или вносителя, а после и да ги донесете при нас.

Защо да не поръчам печат върху празни дискове и да си ги запиша сам?
Разбира се, че и това е опция. И тя наистина има смисъл, ако искате да си подготвите фирмени дискове например, на които във времето да записвате различна информация към Вашите клиенти. Или сте медицински център, който прави напр. скенер на пациентите си и те трябва да го  предоставят на лекуващия си лекар в друга клиника или град.
Но ако това е фирмената Ви презентация или друго съдържание, което е еднакво за целия тираж и смятате да го запишете на компютъра си диск по диск, дали е оправдано? Ние разполагаме с техника, при която едновременно автоматично става пренасянето на информацията побитово от мастер-диска към серия празни носители. Ако някой от дисковете даде дефект по време на записа, това става видно още в процеса на запис и такъв диск не стига до клиента. Ако поръчката Ви е 200 диска, Вие получавате от нас 200 диска, независимо какъв брак е възникнал в процеса на работа.

Защо да ползвам 50 МВ визитна картичка, когато мога да използвам 700 МВ диск?
Не само това, което е вътре в диска, носи информация. Дизайнът, формата на диска, също го прави запомнящ се! Дали ще се ограничите в "стандартните" форми (кръгли CD и DVD с размер 120 или 80 mm) или ще потърсите само Ваша, уникална визия - изборът е изцяло Ваш! CD/ DVD тип визитка е още един различен поглед към света на дисковете. Възможностите са ограничени само от Вашата фантазия и от необходимостта дискът да опира по Ø 80 или 120 mm. 

Защо стандартните дискове (120 mm) са по-евтини от визитните картички с по-малък капацитет?
Не капацитетът определя цената на продукта. При производството на визитни картички има още един процес, който трябва да бъде отчетен при определяне стойността на продукта, а именно придаването на нова форма.

Могат ли да се създават всякакви форми дискове?
Теоретично да. Но има два момента, които трябва да бъдат съобразени:
 • Формата трябва да има поне три опорни точки в леглото на CD устройството по Ø80 mm или 120 mm.
 • Желателно е формите да бъдат балансирани.
ВАЖНО! На изрязване за придобиване на нова форма (различна от 120 mm кръгъл диск) подлежат само матрично произведени дискове. В ниските серии се използват само вносни CD-R дискове (50 МВ) тип визитка или mini CD-R 80 mm (200 MB) и mini DVD-R 80 mm (1,4 GB). Дисковете тип визитна картичкаа са с правоъгълна или овална форма и предварително положено печатаемо покритие за печат по технология мастилено-струен печат със защита UV лак.

Каква опаковка да избера?
Можем да Ви предложим голяма гама от опаковки и CD/DVD холдери.  Всеки вариант има своето предназначение и предимство при конкретни обстоятелства. Полиетиленовите опаковки са най-евтиният вариант, при който дискът има защита и в същото време се вижда и информацията върху етикета му. При картонената опаковка освен елемента защита на диска се включва и възможността да се отпечата допълнителна информация. Ако дискът придружава други рекламни материали, можете да се възползвате от CD/DVD холдерите. Има и пластмасови кутийки както за големи, така и за малки дискове. Те са подходящи, когато изделието трябва да има ювелирен вид, но са по-обемни и по-чупливи от картонените опаковки.
Ако държите на представителност и още един начин да демонстрирате уникалност, ние Ви предлагаме нашите авторски разработки. Под търговската марка M-PACK® предлагаме голямо разнообразие от луксозни опаковки за различни по форма и капацитет носители. Опаковката "мултимедийна картичка" е друга възможност да намерите "различното" представяне - при презентиране на културно-исторически обект, покана за събитие от различен характер, поздравление за празник...

Диск или USB-памет (флашка)?
През последните години USB-паметите, популярни под наименованието флашки, определено заместиха дисковете, когато става въпрос за пренасяне на информация от едно място на друго. Малки, компактни и определено с по-голям капацитет от един диск, те присъстват във всяка дамска чанта или мъжки джоб. 

Стане ли обаче въпрос за USB-паметите като носители на рекламна информация, ето няколко аспекта, които са в техен минус:
1. Поради малката си площ те не разполагат с място за печатна рекламна информация. В най-добрия случай може да имат някой малък надпис или лого.
2. Можете да запишете и предоставите на клиента си Вашата информация, но това е носител, който винаги може да бъде изтрит и презаписан, а от Вас да остане само малък надпис или лого върху корпуса.
3. Все още единичната цена и на най-евтините USB-памети неколкократно надхвърля цената на диск с печат, запис и опаковка.

Защо да избера М-Дизайн?
Разбира се, ние не сме единствените на пазара, нито когато става въпрос за тиражи на дискове, нито за презентации, DVD оторинг или дизайн.
Днес всеки може да направи PowerPoint презентация, а можете да подготвите пресинформация и в друг, удобен за Вас вид, да изработите Ваша интерактивна презентация, видео или друго съдържание. И ако преди 15 години бяхме сред първите в предлагането на услугата тиражиране на дискове, днес има много фирми, които изпълняват тази услуга. И все пак имаме основание да твърдим, че работим отговорно и професионално, държим както на качеството на готовия продукт, така и на комуникацията с нашия възложител от първия до последния момент от изпълнението на проекта.

Ако имате готовото съдържание, разчитайте на нас за неговото размножаване (тиражиране). Когато става въпрос за стандартни дискове, не сме единствени на пазара. Интересуват ли Ви обаче нестандартни форми - мини дискове и електронни визитки - определено сме единствените в България. Ние разполагаме с техника, за да произведем от матрични дискове всяка желана от Вас нестандартна форма дискове (shaped CD/DVD).
   
При нас можете да направите подходящия избор и на опаковка. Както се казва "има за всекиго по нещо" - и евтини целофанови и полиетиленови  опаковки и стандартни кутийки за CD и DVD с пълноцветни вложки, и картонени опаковки с индивидуален пълноцветен печат, и само наши предложения - авторски разработки на опаковки, които предлагаме под запазената марка M-PACK® - луксозна опаковка в три модела и варианти за различни по форма носители и мултимедийна картичка. Ако влагате диска в книжно тяло, папка, брошура, изберете CD/ DVD холдерите наше производство.
 
Ние знаем какво и как да направим от създаването на презентацията до нейното финализиране, тиражиране и опаковане. А Вие получавате готов краен продукт. Убедете се сами!

Ако не сте намерили тук отговор на въпрос, който Ви интересува, моля свържете се с нас. Очакваме Ви!