Мастер диск,

Audio CD, DVD ауторинг

Мастер диск, Audio CD, DVD ауторинг

Мастер диск, Audio CD, DVD ауторинг

Тъкмо приключихте със записа на първия си албум и горите от нетърпение да го издадете. Вашите аудио файлове са в wav формат, а искате Audio CD с информация за имената на парчетата, името на групата Ви, на албума... Ние ще направим мастер-диск на Вашия Audio CD (CDDA).
DVD ауторинг - Българско военно чудо

Чудите се защо филмът, който гледате на компютъра, не иска да тръгне на домашния DVD плеър... Искате да поставите диска в плеъра и да се настаните удобно пред телевизора с дистанционното в ръка, да изберете от менюто на екрана желания език, филм, галерия или каквото друго има на диска. 
И това не е проблем... Ще организираме Вашите видео файлове така, че да могат да се избират удобно от менюто. Или ще организираме data файловете (mpg, avi...) така, че гарантирано да се гледат  както на компютър, така и на домашния плеър. Ще трансформираме информацията в т.н. DVD файлова структура

___________________________
Малко теория

Мастер-диск е диск, от който да стане тиражирането на серия. Дали този диск ще съдържа данни (data), аудио или видео, зависи от конкретния случай. Той служи за производството на матрица (стампер), ако тиражът е матричен или директно от него се дуплицира (побитово записване на информация) желания тираж при записваеми дискове.

Audio CD (80 min/ 700 MB) - Компактдискът е бил създаден за съхранение на звукови записи (в наши дни има широка употреба и за съхранение на данни). В такъв диск не виждате музикалните файлове с име и разширение, а само Track 1, Track 2 и т.н.  (запис 1, запис 2 ...). Общото времетраене на музикалните изпълнения и паузите е 80 min. Още информация за историята, структурата и основни параметри на диска можете да прочетете в статията "Факти за диска, които може би не знаете" от нашия блог. 

DVD-ауторингът е процес, който най-общо може да бъде представен като етап от изработването на DVD-заглавието в който се набавят, приготвят, обработват и организират в логическа файлова структура, отговаряща на някой от DVD-стандартите (DVD-ROM, DVD-Video, DVD-Audio, Enhanced DVD, Web-DVD), всички мултимедийни елементи, участващи в DVD-компилацията.

Процесът на ауторинг за всеки от DVD-форматите е различен по отношение на специфичните работни детайли, но целта е една и съща - създаване на легитимна логическа DVD-файлова структура.

Процесът на ауторинг е най-ясно различим при ауторинга на DVD-Video формата. При ауторинга на DVD-Video заглавия е необходимо да се извърши дигитализиране (кепчериране) на всички аудио и видео материали за DVD-заглавието и енкодинг до стандартен за DVD-спецификацията формат (например MPEG-2 за видеото и Dolby Digital за аудиото); създаване на менютата и графичните елементи за компилацията, както и субтитрите и/или допълнителните аудио писти за многоезичните DVD-проекти. След като разполагаме с всички необходими материали, е необходимо да се програмира поведението на всеки от мултимедийните елементи от DVD-заглавието, и след това да се извърши компилация на проекта до легитимна DVD-файлова структура.

DVD-ауторингът се извършва в специализирани приложения, които в зависимост от нивото си (Low-level, Mid-Level, High-Level), предлагат достъп до различна степен от DVD-спецификацията. С приложения от Low-Level ниво може да се извърши ауторинг на DVD-заглавия за домашния архив, докато с приложения от High-Level може да се извърши ауторинг на многоезични заглавия с изключително сложна структура и възможности за проиграване и двуслоен формат.