блог

CD, DVD, BD - факти за диска, които може би не знаете

Факти за диска, които може би не знаете

2014-04-10 17:03:00

Малко история…

Прототипът на съвременния компакт диск (Compact Disc /CD/) е представлявал пресована стъклена пластина. Той е създаден през 1970 г. от  холандския физик Клаас Компаан (Klaas Compaan) и колегата му Пит Крамер (Piet Kramer). 

Само осем години след създаване на първия прототип Филипс решава да предложи компакт диска като стандарт. Материалът, от който се изработва дискът е поликарбонат, разработен от Полиграм - дъщерна фирма на концерна Филипс.

Първият компакт диск е бил с диаметър 115 mm и е бил достатъчен за едночасова музика. По настояване на Сони размерът на диска е променен на 120 мм. Твърди се, че причината за това е, че Сони искат да запишат на един диск  9-та симфония на Бетховен под диригенството на Караян. Промяната в размера на диска довела до промяна в мъжката мода в Япония - джобовете на мъжките ризи били увеличени така, че в тях да може да влиза диск.

За размера на вътрешния отвор се налагат холандците. Тяхната най-малка монета, чиито диаметър бил само 15 мм, определила размера на вътрешния отвор.

CD logoКомпактдискът навлиза в Европа и Япония през есента на 1982, а в САЩ през пролетта на 1983 г. и измества бързо аудиокасетите и грамофонните плочи. През същата година на пазара се появява първият CD плеър.  През 1990 г. дискът намира употреба и в PC-то като носител на информация, като надскача 451 пъти обема на дискетата.

DVD logoПрез 90-те години се появява необходимостта от увеличаване на капацитета на компакт дисковете. Така се раждат DVD, първоначално предвидени за видео и затова съкращението се възприема като Digital Video Disk. Много скоро обаче дискът намира широко приложение и вече се възприема като Digital Versatile Disc (versatile – за многостранна употреба).

Blu-ray logoBlu-ray Disc е сравнително ново допълнение в семейството на дисковете. Представен е за първи път през 2000 г. в Япония на изложение CEATEC. Диск с диаметър 120 mm има капацитет от 25 GB за еднослойните и до 50 GB за двуслойните. През 2002 година в Тайван е произведена 100 GB пластина, а спесификациите на BDXL позволяват капацитет от 128 GB. Това става възможно благодарение на лазер, работещ в синьо-виолетовия спектър с дължина на вълната 405 nm.

HD DVD (High Definition Digital Versatile Disc или High Density Digital Versatile Disc) има определено твърде кратък живот. HD DVD форматът е използван най-много от Тошиба и е сочен за наследник на обикновения DVD формат. Но през февруари 2008 г. Тошиба обявява, че изоставя формата и преустановява производството на HD DVD устройства и плеъри, с което е сложен край на разгорялата се „война на форматите“, което налага на пазара формата Blu-ray

Параметри на диска

CD/ DVD parameters

Четенето на диска  започва от центъра и върви към периферията. За постигане на равномерност на четене на информацията системата коригира скоростта на въртене на диска – с отдалечаване от центъра скоростта на въртене на диска намалява.

shaped CD/ DVDФактът, че четенето на диска е от центъра към периферията, позволява производството на дискове с форма, различна от стандартния кръгъл диск – мини дискове 80 mm и дискове тип визитка. Така информация може да бъде четена до момента, в който концентричната окръжност бива прекъсната.

кодиране на информация в CD/ DVDКодирането на информацията върху диска е цифрово. При дисковете с предварителен запис (матрични CD, DVD, BD) това става с помощта на поредица от площадки и ямки (питове), които образуват релеф със строго определена геометрия и имат съответно по-висока и по-ниска отражателна способност.
При записваемите дискове (CD-R, DVD-R и др.) такъв релеф няма. В процеса на запис (загряване с лазерен лъч/ печене = burning) се образуват микроскопични области (маркери, питове), които аналогично имат по-ниска отражателна способност от обкръжаващата повърхност.

Стандартен диск CD, DVD, BD

параметър CD DVD BD CD/ DVD/ BD parameters 
диаметър на диска 120 mm 120 mm 120 mm
дебелина на диска 1,2 mm 1,2 mm 1,2 mm
дължина на вълната на лазера λ 780 nm 650 nm 405 nm
ширина на пита w 1,6 μm 0,74 μm 0,32 μm
минимална дължина на пита l 0,83 μm 0,4 μm 0,138 μm
разстояние между пътечките p 1,6 μm 0,74 μm 0,32 μm
диаметър на лъча 1,6 μm 1,1 μm 0,48 μm
капацитет (при един слой) 0,7 GB 4,7 GB 25 GB
брой възможни слоеве 1 1-4 1-4


CD/ DVD структураВидове дискове, които имат приложение в момента

CD e eднослоен диск с капацитет 0,7 GB 

DVD 5 e еднослоен диск с капацитет 4,7 GB. 
DVD 9 (Duallayer-DVD) e двуслоен диск с капацитет 8,5 GB. За да бъде прочетен вторият слой лазерът се насочва под различен ъгъл. 
DVD layersDVD 10 (Flipper) e двуслоен диск с капацитет  2 х 4,7 GB. За да може да се прочете цялата информация, дискът трябва да се обърне. 
DVD 14 е диск с два слоя от едната и един от другата страна с капацитет 8,5 GB + 4,7 GB. За да може да се прочете цялата информация, дискът трябва да се обърне. 
DVD 18 има двустранно по два слоя и е с капацитет 2 х 8,5 GB. За да може да се прочете цялата информация, дискът трябва да се обърне.
/при дискове, които се четат двустранно, не се полага печат върху зоната за четене/ 

DVD-plus е мултиформатен хибриден диск, обединяващ съществуващите CD и DVD формати в един носител.

Blu-ray Disc е диск с най-висока плътност на информацията. Диск с диаметър 120 mm има капацитет до 25 GB за еднослойните и до 50 GB за двуслойните. Трислойната версия (BD-XL 3 layers) е с  капацитет от 100 GB, а четирислойната (BD-XL 4 layers) достига 128 GB. 

comments powered by Disqus