блог

Специфики на печата върху CD и DVD дискове с печатаемо покритие

За дисковете с печатаемо покритие

2016-04-17 16:11:00

Когато изпълняваме поръчки за печат на дискове в ниските серии използваме записваеми дискове (CD-R и DVD-R) с предварително положен печатаем слой (printable surface). Това са дискове, които се продават свободно в търговската мрежа и има клиенти, които се изкушават от мисълта да закупят такива дискове и да се обърнат към нас с искане само на услугата "печат върху диск". Вероятно са силно изненадани или мислят, че е някакъв наш каприз или амбиция на всяка цена да работим с наши дискове, когато се опитаме да обясним, че е възможно на закупените от тях дискове да не постигнем качеството, което гарантираме, че можем да предложим, когато работим с дисковете, които имаме на склад при нас. Та нали са все дискове с печатаема повърхност! - навярно си мислят те.

Да, на пръв поглед вероятно изглежда така.

Всъщност дългогодишният ни опит ни е дал възможност да пробваме производството на много и различни производители на дискове. Като качество на диска (брак при запис) различните производители са постигнали едно всеобщо високо качество. Но когато експериментираме с печат на един и същи файл при еднакви настройки за печат върху различни дискове, се натъкваме на видими разлики.*

    добър рисунък на графични и фотографски елементи             разливане в графични и фотографски елементикачество на печатаема повърхност на диск

Най-неприятният проблем идва когато дизайнерът е заложил фини елементи, тънки линии или малки букви с фини очертания върху плътен тъмен фон. Създавайки дизайна той е виждал елементите на цял екран, който му показва изображението дори в пъти по-голямо от реалното и всичко изглежда ясно и добре очертано. Какво се случва обаче когато този фин рисунък трябва да бъде постигнат в значително по-малки размери върху основа, която е създадена да "попива" мастилата? Ако печатаемият слой не е добър, фините очертания и контури стават трудно забележими или напълно изчезват.

Дизайнерите прибягват и до други прийоми в желанието си да откроят текст върху шарена основа, поставят черен контур около светли букви. Гледано на монитор всичко е кристално добре очертано. Дизайнерът е доволен, клиентът одобрява и файлът за печат идва при нас. Тук освен, че се натъкваме на проблема, породен от различните физически размери при които е създаван/ гледан файлът на монитора и тези, на които реално се отпечатва, идва и моментът с черния контур. Ако печатаемият слой не е добър, този черен контур прониква както в светлата основа на буквата, така и в близкия фон. Буквите изглеждат по-обемни, а в същото време и по-нечетими.

Описаните по-горе явления се наблюдават и в изображение, заложено като основа, напр. снимка, като ясните очертания на елементите могат да бъдат нарушени от проникването на два съседни цвята едни в друг, когато печатаемото покритие не успява да "задържи" мастилата.

Всички тези проблеми могат в известна степен да бъдат туширани или напълно избегнати, ако покритието върху диска е качествено. Затова сме избрали производител на CD и DVD дискове, чието качество както по отношение на брак при запис, така и на печатаема повърхност, даваща гаранция за добри резултати, е проверено и доказано през годините.

Тук е моментът да напомним, че мастилено-струйният печат (технологията, по която се работи при дискове с печатаемо покритие) е най-удачна за изображения тип снимка. Повлияни от тенденциите в зората на появата на дискове, когато използваната технология за печат върху диск беше предимно сито-печат, мнозина решават да заложат монохромна (едноцветна) основа, върху нея надпис или лого и етапът на работа по дизайна приключва. Да, това определено е бърз начин за създаване на файл за печат, но не е удачен за мастилено-струйния печат. Могат да се наблюдават нюанси както върху повърхността на един диск, така и между отделните дискове. Наблюдава се нерядко и т.н. "черга", ако главата на принтера не е нова.

И не забравяйте! UV лакът не само дава финален вид на печата върху диска. Той защитава печата от естествената влага в атмосферата, от мръсни или влажни ръце. Не се отказвайте от лака.

Свържете се с нас за допълнителна информация или поръчки.

 ___________________________
* Умишлено не споменаваме производители и марки

Полезно е да видите също

печат върху диск тиражиране на дискове - технологии модели дискове UV лак съдържание на CD и DVD
видове печат при
различни количества и
модели дискове

технологии за запис при
различни количества
и модели дискове
модели дискове
/записваеми, матрични;
модели електронни визитки
UV лак върху дискове 
с печатаемо покритие
(защита на печата)
съдържание за дискове
(презентации; DVD ауторинг;
мастериране) 
опаковки за дискове
запазена марка M-PACK модели опаковки холдери дизайн на дискове, опаковки, вложки, други печатни матерали
разработване и
производство на опаковки
за дискове
/информация/
запазена марка M-PACK®
нашето производство
под тази марка
модели опаковки
за всички варианти
дискове
производство на 
гумени и пластмасови 
CD холдери
дизайн/ предпечат на 
дискове,
опаковки, вложки за кутийки,
други печатни материали

comments powered by Disqus